Lifecaps utbud av

E-terapier & WEB-kurser

Missbruk Beroende Självmedicinering

"Vägen till förändring börjar med kunskap om problemet"

Vi publicerar kontinuerligt nytt material här på Lifecaps kunskapsplattform.

Vill du ha hjälp med frågeställningar som rör missbruk, beroende eller självmedicineing?

Kontakta någon av de terapeuter som utbildat sig hos Lifecap. Gaya Pienitzka är Lifecaps informationsansvariga för området,  Anica Olsson är sakkunnig.

Gratismaterial – lyssna dig klokare:

Ladda ner en av våra radioprogram i listan nedan eller som en podcast HÄR:

Att växa upp som barn till en alkoholist.

Olivia berättar för Gaya om hur det är att växa upp i ett hem där den ena föräldern missbrukar alkohol. Det handlar mycket om att upprätthålla fasaden utåt, att inte visa omgivningen problemen och att aldrig riktigt kunna förutse vad man kommer att möta när man kommer hem från skolan. Olivia Trygg är idag verksam som Generalsekreterare för Trygga Barnen som är en stiftelse som kan anlitas för föreläsningar och som anordnar olika typer av samtalsgrupper och tillhandahåller terapeuter för barn och ungdomar som drabbats av att nära anhöriga missbrukar alkohol eller andra droger. Ljudfilen är ett inspelat program från Radio Roslagen 2014-08-05.

Barn och media, vad går gränsen till sunt surfande?

Jonas Svensson är Dipl. Samtalsterapeut har erfarenhet av ungdomar som fastnat i spelberoende, varav en del inte ens vågar lämna hemmet. Jonas och Gaya samtalar om risker med dagens tillgång till media och om hur vi som vuxna kan vara förebilder och sätta gränser. Samtalet kretsar också runt vad som händer med barnen när vi som vuxna har fokus på våra mobiltelefoner och datorer samtidigt som vi kommunicerar med våra barn. Ljudfilen är ett inspelat program från Radio Roslagen 2014-09-30.

Se en film och lär mer:

Lifecap förmedlar kunskap för att hjälpa människor att må bättre. Du bidrar till vårt arbete när du köper visning av filmer. Priset är lägre än att gå på bio. Tryck på LÄGG I VARUKORGEN.

Tablett- och medicinmissbruk

Filmen beskriver hur en vanlig kvinna och mor, utan några problem med alkohol eller droger, fastnar i ett medicinmissbruk och hur hon tar sig därifrån. Vi får även en kort insikt i hur kvinnans barn upplevde det hela.Beroende del 1

Filmen beskriver grunderna i beroende och missbruksproblematik och kan vara till hjälp för dig om du är orolig för dig själv eller för någon i din omgivning som du tror ligger i riskzonen för missbruk.Beroende del 2

Filmen utgör en fördjupning av de kunskaper om beroende och missbruksproblematik som vi förmelade i filmen Beroende del 1.Medberoende del 1

Filmen vänder sig till dig som söker kunskap om hur missbruk och beroende påverkar männikor i missbrukarens omgivning.

Böcker - läs dig kunnigare:

Tomten finns inte, från omedveten till medveten (e-bok)

Christel Dopping, Jörhan Pienitzka
ISBN 91-85925-26-8
Books-on-demand, 2008


”Erfarenhet är kunskap – resten bara information”. Det är ett underbart uttalande av vetenskapsmannen Albert Einstein. Alla människor har erfarenhet, men ersätter den alltför ofta med andras information, som sedan får styra livet, oftast åt fel håll.  

Gå en Kurs – omsätt kunskapen till handling


12-steg/Beroende

12-steg och beroendeterapeut 2 respektive 3 år distans/internat.Utbildningen till 12-stegsterapeut är 2-årig och består av coach-året samt ett påbyggnadsår 12-steg.För att bli beroendeterapeut krävs att du läst coach-året, 12-steg samt fördjupningen till samtalsterapeut eller fördjupningen till energi/hypnosterapeut.

Läs mer...